zaterdag 29 december 2012

Steenuilen deel 3 ( kijkje voor en in de kast )


                                  Met een dikke knipoog werd het schuiltentje goed gekeurd !

 Klik op de foto`s voor vergroting !
Okè dan !

Het schuiltentje staat en de lente is in volle gang, even voor alle duidelijkheid ga ik geen datums noemen dat lijkt me namelijk beter voor deze steenuilen.



Franneke waakt in de verte.

Groen.
Groen.


Inmiddels wordt het mooi groen op het erf wat goed is voor onze camouflage, de steenuiltjes en dat van mijn schuiltentje !
Steenuilenkast verdwijnt in het groen.



Studie materiaal.
Ook heb ik twee steenuilen boeken aangeschaft om de steenuilen beter te leren kennen, want als je weet wat de dieren bezighoud dan ben je een beetje voorbereid op wat er komen gaat.
Zo weet je een beetje wanneer je er wel moet zijn en wanneer niet.
Het blijft natuur dus daarom ga ik uit van een beetje maar met deze twee boeken in mijn achterhoofd en in mijn schuiltentje heb ik wel het gevoel dat ik verantwoord bezig ben geweest tijdens mijn steenuilen project !
Natuurlijk zullen er vogelaars zijn die er anders overdenken net als jaloerse collega natuurfotografen maar geloof me alleen weg blijven is beter en dat raad ik dan ook iedereen aan !

Link voor het bovenste en onderste steenuilenboek.

http://www.vogelbescherming.be/winkel/catalogus/boeken/boek-de-steenuil.html 

lhttp://www.vogelbescherming.be/winkel/catalogus/boeken/boek-steenuilen.htm




Dan gaan we nu beginnen aan de voorkant van de steenuilenkast van uit de doe het zelf schuiltent, en dit was mijn beeld, met wat lente groen storend op een paar meter voor de kast.



Groen van toen.


Daarom hebben we (  Franneke en ik ) toen besloten om enkele takjes weg te knippen met de ladder en nu kwam de informatie uit de boeken al van pas, het werd namelijk afgeraden om de ladder tegen de boom van de steenuilenkast te zetten.


De ladder voor de kast.



De bijna nieuwe ladder van schoon papa was uitermate geschikt ook al blijft het opletten want het erf is alles behalve vlak maar met mijn schilders achtergrond ben ik (bijna ) niet bang.
Hop naar boven en een paar takjes weg geknipt en toch maar even met de camera terug en even kijken in de lege kast.






                Tenminste dat had ik verwacht maar er keken tot mijn verbazing twee knal gele oogjes terug.


WOW !!!

Ja dan krijgt je hartje een optater, nog nooit een steenuiltje van zo dichtbij gezien en dan gelijk twee.
Pa en Ma samen thuis met ja je ziet het goed, 3 witte ronde eieren.
Heb snel enkele keren geknipt met mijn camera, kast dicht gedaan en trillend naar beneden gegaan, nee niet van de schrik.
Met het besef ( uit de boeken ) dat dit het kwetsbaarste  moment is van de steenuiltjes en dat het nu wel eens mis zou kunnen gaan ben ik naar huis gereden, heb Franneke op de hoogte gebracht van de vondst en die reageerde heel enthousiast, waarna we positief aan het afwachten zijn begonnen op afstand, want dit is de tijd dat er niet veel te doen is bij de kast en je dus weg kunt ( moet ) blijven, wat goed uitkwam i.v.m de mei vakantie.


Yes 3 witte donsjes.

Op de camping weer wat in de boeken gekeken om uit te rekenen wanneer de eitjes zouden barsten en de uilskuikens verantwoord bezoek mochten hebben zodat ze niet als wees achter gelaten werden.
Paar dagen extra er bij geteld en ben toen met camera en een doek de weer zorgvuldig geplaatste ladder op geklommen, voor de zekerheid heb ik de doek toch in de vliegopening geplaatst dan blijft het eventuele aanwezig steenuilen ouder rustig bij het openen van de kast, waar ze zich dan tegen de bodem aandrukken en doodstil blijven zitten om zo min mogelijk op te vallen.
En precies dat gebeurde maar wel heel voorzichtig want onder haar lagen, jawel 3 witte donsjes ze waren dus uit gekomen.
Snel paar keer geklikt,deksel voorzichtig dicht gedaan en een minuutje gewacht alvorens de doek uit de vliegopening te hebben gehaald.
Ladder weg en de geboorte bekent gemaakt aan Franneke via sms want ze was op bezoek bij een van haar zonen ( geloof bij Stan ) in Roemenië, die weer een oud klasgenootje blijkt van mijn vrouw, grappige bijkomstigheid voor de locals !



Kiekaboe !



Heb zo`n voorzichtige blik in de kast herhaald na een dikke week.
Ma zat toen in het tussen portaaltje en staarde me aan met haar echt prachtige ogen ook al zou het pa geweest zijn de ogen zijn prachtig.








Wij uilskuikens ?




En geloof me dat krijgen de inmiddels hard groeiende uilskuikens ook.
Geweldig om te zien hoe snel ze gaan en echtde gedaante van steenuiltjes krijgen !








"Oehoe"

Op een latere en laatste foto van dit derde blog over de steenuiltjes, zitten de drie jongen steenuiltjes heel even in een emmertje voor een controle en moet er eerlijkheidshalve bij gezegd worden voor snel wat plaatjes met ze en de geliefde margrieten van Franneke op de achtergrond ( door goede voorbereiding duurde het niet meer dan 3 minuutjes  uit en weer in de kast ! ) ja ja weet wat de meeste van jullie denken  maar rond deze leeftijd worden ze vaak geringd en getoond aan de bewoners van het erf dus het effect is nihil op de jongen steenuiltjes !!!


                           Het resultaat komt in steenuilen deel 4 !

Gr Michel



donderdag 20 december 2012

Steenuilen deel 2 ( doe het zelf schuiltent )

                     
                         Wat stond bij de steenuilen van Franneke .

  Klik op de foto`s voor vergroting !
Het resultaat staat !

Omdat mijn originele schuiltent in gebruik was tijdens onze mei vakantie afgelopen jaar op camping de Zwarte Bergen in Luyksgestel om bosvogels te fotograferen had ik voor bij de steenuilen het volgende schuiltentje in elkaar geknutseld !


                                              Wat heb je nodig !?


De onderdelen op de achterbank.
4 latten van 210cm x 4cm en 1,8cm dik.
2 lichtpijpjes van 4m.
2 lichtpijpjes van 2m.
25 spijkerclips voor lichtpijp.
4 draadeinden M8 +- 20 cm.
8 moeren M8
1 bouwzeil van 4m x 4m.
1 pot of zakje tyraps.
1,5 rol duck tape.
1 m plak klittenband.
4 tentharingen.
1 zo groot mogelijk camouflage net.



Latten aan elkaar dmv draadeinden en moeren.


1  Beginnen bij de bodem, boor in de latten gaten waar op elk uit einde een tentharing doorheen kan en boor op +- 25cm van elk uit einde een gat zodat er het draadeind er doorheen past, boor ook zo`n gat waar het pijpje van de deuropening doorheen moet (zie foto 1).
Maak de latten  aan elkaar met de draadeinden en moeren en het begin is gemaakt !



Twee lange pijpen over de draadeinden.





2  Nu kunnen de lichtpijpen 4m kruislings over de draadeinden geschoven worden, even op de juiste lengte afzagen zodat het tentje 1,5m hoog wordt als je dat niet doet wat mogelijk is dan moet je rekening houden met de maat van het bouwzijl.
Boven kun je om de twee pijpjes vast een tyrap doen!



Alle pijpjes passen.






3  Zaag nu de andere dwars pijpjes op maat en maak ze vast met tyraps.
Het pijpje van de deuropening kan in het geboorde gat en boven is het misschien makkelijk voor bevestiging om er klein gaatje in te boren voor een tyrapje door heen te halen met het vast maken !




Close up !




4  Heb de tyraps  kruislings bevestigd maar je kunt ook de keuze maken om een klein gaatje er in te boren waar je ze doorheen haalt en aantrekt
Over alle verbindingen zit ducktape voor versteviging en bescherming voor het bouwzeil !









Geraamte staat.
Het bouwzeil.


5-6  Alle pijpjes vast dan pak je het bouwzeil, Oja ik zou kiezen voor groen aan de buiten zijde al zullen ze aan oranje ook wel wennen maar het stoort zo in de omgeving !




Zeil vast klemmen.


7   Gooi het bouwzeil er over en maak het al zo strak mogelijk vast met de spijkerclips waar je van te voren de spijkertjes hebt uit gehaald.



Model Plektent.





8  Plak het bouwzeil zo stevig mogelijk vast met ducktape, mag natuurlijk ook van de Action.









 9  Maak voorzichtig met een mes of schaar een deur opening en doe dan aan de binnenzijde om de - 20cm een stukje ducktape om de pijpjes en op het bouwzeil bevestigen.




Openingen snijden of knippen.




10  Snij of knip ook de kijkgaten en plak alles goed vast op de 3 luikjes na van de kijkgaten en de deur.









Rand breder en flapjes maken.




11  Nu zij de flappen van de kijkgaten aan de beurt.
Maak er extra flapjes aan zodat je daar aan de binnenzijde ervan een deel op kunt plakken van de klittenband zodat je ze dicht kunt doen, ook moet je de randen door middel van de plakband iets breder maken zodat het over het gat past !







Flap met flapjes.
Klittenband eraan.


12-13 Kijkgaten afmaken door middel van stukje klittenband op de binnenzijde van de flapjes te plakken en natuurlijk een van beide delen op de plektent zelf !





Ik zie er een gat in.

                                      14  Klittenbandje boven in het tentje om de flap open te hangen.




Camouflagenet.
Afwerking.

                     15-16

Als het schuiltentje op de goede plek staat kunnen de tentharingen er in zodat hij vast staat, gooi het camouflage net er over

met planten, gras
en bladeren.
                 
                      17-18

Maak een opening in het camouflage net voor je lens en werk het af met wat planten,
gras takjes en bladeren.









Spiegeling in mijn camera.


        19  Statief camera en een krukje erin en afwachten maar wat ik kan knippen voor deel 3 van de steenuiltjes.



De Ducktape Hide !

           20  Doe het zelf schuiltentje is er klaar om de foto`s te maken voor deel 3 van Frannekes steenuiltjes !



Het erf.
Dit ook.
                       21-22
Het erf met mijn schuiltentje in de lente, dat steeds meer zal verdwijnen tussen het groen, in dit stadium ging het al rond bij de fotoclub, weet iemand wie dat tentje daar heeft neer gezet ?     ja dat weet ik  : ) !



       Als je er zelf een wil gaan knutselen kijk dan naar gebruikte materialen !

                     
            Wie net als Jowan Iven ( kieknou ) willen boeken voor volgend jaar op de camping dat kan via:                
                                                         
                                                          http://www.zwartebergen.nl/

Gr Michel



http://www.zwartebergen.nl/

zondag 9 december 2012

Steenuilen deel 1 ( op pad naar de steenuilen )



  Dit is het begin van een aantal blogjes over mijn belevenis bij de steenuilen van 

                                    Franneke !


  Steenuil toen in 2011.

Aan de rand van ons dorp woont al een aantal jaren een steenuilen koppel wat ik al enkele jaren probeer te fotograferen van af een pad aan de achterkant van de kast en bovenstaande foto is daar het beste resultaat van.


Eerste oogcontact 2012.


Maar elke lente denk je ik ga nog eens kijken bij de steenuiltjes gewoon om dat het zo leuk is als ze je aankijken met die knal gele doordringende ogen.
Met de camera op de rijstzak rij ik dan heel voorzichtig de pad in en meestal zonder iets te zien weer aan de andere kant eruit, nee vandaag niks maar na enkele herhalingen in de weken die volgden,  heb ik ze meerdere malen thuis getroffen en heb er wat beelden van kunnen maken.





Op een dag was ik aan het fotograferen toen de mensen die er woonden even wat dichterbij kwamen kijken wat die auto ( mijn auto ) in de pad aan het doen was.
Later kwamen ze ook nog langs gereden met vragende ogen, toen ik zag dat ze bij hun oprit stopte ben ik er heen gereden en uitgelegd wat ik aan het doen was en dat ik wel een paar foto`s af zou geven dat vond men goed.



Foto voor bewoonster. 

In de week die volgde heb ik deze foto links gemaakt en met mijn naam en telefoonnummer in de bus gedaan, de dag daarop belde de vrouw des huizes om te bedanken ze had haar uiltjes nog nooit van zo dichtbij gezien en was heel enthousiast en dol blij, ze vertelde ook dat ze ze s`morgens al meerdere malen samen in het portaaltje van de kast had zien zitten in de zon.
Vanuit de keuken kon ze namelijk met een verrekijker de kast observeren.





Heb haar toen verteld dat ik dat vanaf de pad niet kon fotograferen en toen mocht ik als het nodig was op haar erf komen.
Nou daar werd ik natuurlijk helemaal blij van en heb toen thuis een plannetje uitgewerkt want gewoon aan de voorkant onder kast gaan staan heeft natuurlijk niet zoveel zin.
Ben met een tekening van een nog te maken schuiltentje terug gegaan en hebben toen samen een passende plek ervoor gezocht, niet in haar wilde bloemen en op geruime afstand van de kast want de voorkoming van verstoring stond voorop, heb daarom gelijk belooft om het stil te houden ook vooral mijn Kiek nou vrienden.
Sorry maar de natuur gaat voor de foto !


Poetsen met het oog op de kast.

Dikkertje dap.

En de ogen op mij : )

Inmiddels waren de uiltjes al gewend aan mijn auto met daaruit een lens onder een gecamoufleerd gordijntje uit, zodat ik tijdens het poetsen van de steenuil wat foto`s kon maken met wel nu en dan een blik van ik hou je in de gaten kerel !


             Zo het begin is gemaakt en in het volgende blog beelden van het maken van het schuiltentje !


Gr Michel



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...