vrijdag 18 oktober 2013

Brons(t) met een goud randje !


                                           
                                                                            Weerterbos 2013






Afgelopen weken ben ik tweemaal naar de Edelherten geweest in het Weerterbos om er tijdens de bronst (paartijd) mooie beelden te maken.



Het gewei



De twee voorgaande jaren ben ik steeds met een vast clubje geweest en nu werd ik voor die clubdag al gevraagd door Jowan Iven die was er een dag eerder al  geweest  en vroeg of ik mee wilde want hij ging de dag erop terug, maar natuurlijk Jowan !







De bok


Na een korte nachtrust en lange wandeling liepen we de uitkijktoren op waar al twee andere gasten waaronder bij ons bekende Marijn Heuts van http://www.destinationanywhere.nl/ .stonden.
Na wat gefluister richten we ons op de vlakte waar het eerste gewei werd gevonden en een paar tellen later werd in het duister ook de kop zichtbaar,de eerst donkere beelden werden genomen.






Ochtend rood

De lucht begon geweldig mooi rood te kleuren en dat met vertrekkende ganzen gaf dit volgende sfeerbeeld.
Het gouden uurtje zat eraan te komen, het is het eerste uur zonlicht of het laatste uur maar meestal gaat het sneller of het lijkt maar omdat je aan het zoeken bent naar een beeld en in dit geval moesten de Edelherten ook nog mee helpen, wat gebeurde op de eerste foto !



Nog mooi licht samen met de nevel.


Het werd steeds lichter wat door de nevel nog altijd heel mooi was, nu nog de compositie ook niet onbelangrijk.
Heb dit ook Paul Coolen proberen uit te leggen maar die nam het gezegde midden in de hert wel heel letterlijk, thuis maak ik dat wel goed zei hij heb genoeg pixels over ( D800 : ) !
Met mijn D300 moet ik mijn beeld al goed hebben om zo min mogelijk te hoeven te snijden en zo verlies van pixels te voorkomen.




Inmiddels zitten we al een week verder nu met eerder genoemde Paul Coolen, Marcel van de Kerkhof, Arjan Jeurgen en special gast John Birdman Vereijken.
Weer rond de zelfde tijd vertrokken maar nu in een echte dikke mist, zelfs de navigatie miste de afslag.
Op gevoel zijn we bij de Daatjes Hoeven gearriveerd en het bos ingewandeld naar de inmiddels bekende drie verdieping tellende wankele toren.
Net als de week ervoor stond er een auto in de pad naar de toren, het was Jowan blijkbaar toch gelukt om dichterbij te komen hij was er dus ook weer nu met zijn IJsland maatje, altijd een goed excuus voor thuis, hij wilde ze ook graag een keer zien : ) !





Ook mede blogger Gonnie van de Schans en lid van de fotoclub Eindhoven waar Marcel en Jowan ook deel van uitmaken sloot aan in de rij van statieven, zeven stuks een nietig aantal vergeleken op de Veluwe waar elk jaar duizenden mensen de bronst beleven maar geloof mij niet zo intens en hopelijk blijft het zo.
Kijken of ik er een slecht eind aan kan breien zodat het niet aantrekkelijk lijkt !






Ouwe bok.


Ach voor veel mensen is Limburg toch wel heel ver en de kans dat de Edelherten dichtbij zijn is nihil er wordt namelijk niet gevoerd zoals op de Veluwe het is hier gewoon een toevalstreffer als je een mooi beeld hebt en bij de bovenstaande foto van de ouwe bok heb ik zo mijn twijfels of hij wel echt is, wat nog wat versterkt wordt door de laatste foto !


Na na, na na, na naaa


                    Had ook nog een stukje gefilmd voor de belevenis van de wildernis in het Weerterbos !





                                                   Druk op You Tube voor groter beeld !





Gr Michel





vrijdag 4 oktober 2013

Hop, de droom vogel !

                                                                        en ik heb hem erhop.



Hopperhoofd.



Een dikke week terug kwam de melding van Maarten Vervoort ( fanatieke jeugdige vogelaar uit Lieshout ) dat er een Hop in Helmond zat op waarneming.nl.
Een dag later nog eens gekeken want iedereen die iets met vogels en fotografie heeft wil deze heel graag zien en vast leggen net als het IJsvogeltje, zeg maar gerust droomsoort !



Twee paardenpoten en een hop.



Nu had hij er het gebied erbij geplaatst, dus toch even een rondje gereden op een straat na en laat het nu net die straat zijn waar hij rond hopte !
De dag erop naar de plek, vanaf een afstandje zag ik al waar het moest zijn doordat er verschillende mensen in een wei stonden te turen en wat bleek hij hopte rond op een meter of vijftien.



Gevonden.


Deze niet schuwe doortrkker leeft vooral in gematigd en subtropisch Europa van open bossen tot grassteppen en woestijnachtige omgeving waar hij leeft van grote insecten, regenwormen naakt en huisjesslakken, spinnen maar ook hagedissen.



En  Dan ?


Zoeken,
Zoeken



Zoeken.


De hop broed in zeldzame gevallen in oosten of zuiden van Nederland in een holte van een boom, waarin tot vijf eitjes worden gelegd.
Het wijfje en de jongen verdedigen zich tegen vijanden door deze te besproeien met een stinkende vloeistof die zich bevind aan de basis van de staart, dit en doordat ze hun nest niet schoon houden zijn de mensen aan het gezegde gekomen "Vuil Hop" !
Ook hun roep draagt daar aan bij die gaat namelijk van "poep" poep" poep" hoewel het geluid niet luid is is het wel ver hoorbaar.


Poep, poep, poep.







Ook al zit er een luchtje aan dit exemplaar het is een genot om deze hoppende vogel vast te kunnen leggen, en vooral als hij tijdens het foerageren er zo in op gaat dat hij je richting in komt.













Kiekis !



Heb een foto kunnen maken met een zwevend wormpje tussen zijn open snavel, ze gooien na het dood pikken van de prooitje de lucht in om het dan weer op te vangen en door te slikken en dat in een razend tempo !







Even een klein stukje film van de hop om te laten zien hoe bewegelijk hij was.



Voor groot beeld druk op You Tube



    Zo ik ben weer een droomsoort ervaring rijker, wat een pracht 
vogel ! 

                                              Maarte Vervoort bedankt.



Gr Michel





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...