zondag 15 juni 2014

Heikikker 2014 !


                                                                              in de prijzen !



Winnende foto



Elke maand heeft natuurmagazine Roots een lezersfotowedstrijd met verschillende thema`s, dit keer was het blauw en heb daar met de bovenstaande foto de derde prijs behaald !



De heikikkers


Voor de totstandkoming moeten we terug naar de tweede week van maart. Ben toen samen met Paul Colen ook lid van de fotowerkgroep Kiek nou van de IVN Laarbeek naar een ven geweest aan de rand van ons dorp.


Paul Colen




Kiekis in actie







Het was inmiddels al verschillende dagen lekker lente weer en dan verschijnen in het ven de heikikkers om zich voort te planten.







Kikkerdril


Het water heeft het gewenste temperatuur gekregen voor de eitjes en het stikt er dan ook van de hompen kikkerdril met ploppende heikikkers. Dat is het geluid dat lijkt net als een fles water die je net onder het wateroppervlak laat vol lopen, elke keer als dan een luchtbel ontsnapt hoor je een plop dat geplop komt het dichtste bij hun lokroep !


Heidekikker en de dril


Rond de kikkerdril bevinden zich in het begin de schuwen kikkers maar als je een tijdje stilzit heb je zelfs de kans dat ze naar je toekomen. Met mijn waadpak was ik in staat om net boven het water te fotograferen wat in vele gevallen een mooier beeld geeft.








Mannetje op het vrouwtje, de paring


De blauwe baltskleur van de mannetjes maakt het dat deze kikker zo fotogenie is. De prachtige blauwe kleur heeft het maar enkele dagen, hij krijgt deze als hij in de lente voor het eerst te water gaat om te paren.


Heikikker mannetje



Verder zijn de heikikkers alleen nog bij het water te vinden als het heel warm is, verder leven ze op het land tot wel een kilometer van het water af.  Ook de winterslaap vindt plaats op een enkel geval na op het land.



Gevangen


Hier zit er een zoals de meeste zaten, gevangen tussen het pijpenstootje.
Om ze vrij te kunnen vast leggen ben je afhankelijk van een meewerkend exemplaar en dan drijft er meestal nog van alles in het water wat weer heel storend kan zijn in een foto. Gelukkig kon ik met Paul twee middagen expanderen aan de kikkers en hadden zo meer kans op mooie foto`s.







Blauwe adder

             
              Deze op een blauwe adder lijkend exemplaar is nagenoeg vrij van alle storende elementen !



Sterrenschot



In deze paringsperiode lopen ze wel meer gevaar om slachtoffer te worden van een hongerige reiger, zoals je kunt zien aan dit braaksel van  wat sterrenschot wordt genoemd. Duidelijk zijn de pootjes te zien van het vrouwtje wat het gehele jaar lichtbruin van kleur blijft en het dril wat ze nog niet heeft afgezet.


Met feesthoedje


        Ga dit blog toch feestelijk afsluiten met dit blij heikikkertje met feesthoedje !



Gr Michel





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...