vrijdag 4 oktober 2013

Hop, de droom vogel !

                                                                        en ik heb hem erhop.Hopperhoofd.Een dikke week terug kwam de melding van Maarten Vervoort ( fanatieke jeugdige vogelaar uit Lieshout ) dat er een Hop in Helmond zat op waarneming.nl.
Een dag later nog eens gekeken want iedereen die iets met vogels en fotografie heeft wil deze heel graag zien en vast leggen net als het IJsvogeltje, zeg maar gerust droomsoort !Twee paardenpoten en een hop.Nu had hij er het gebied erbij geplaatst, dus toch even een rondje gereden op een straat na en laat het nu net die straat zijn waar hij rond hopte !
De dag erop naar de plek, vanaf een afstandje zag ik al waar het moest zijn doordat er verschillende mensen in een wei stonden te turen en wat bleek hij hopte rond op een meter of vijftien.Gevonden.


Deze niet schuwe doortrkker leeft vooral in gematigd en subtropisch Europa van open bossen tot grassteppen en woestijnachtige omgeving waar hij leeft van grote insecten, regenwormen naakt en huisjesslakken, spinnen maar ook hagedissen.En  Dan ?


Zoeken,
ZoekenZoeken.


De hop broed in zeldzame gevallen in oosten of zuiden van Nederland in een holte van een boom, waarin tot vijf eitjes worden gelegd.
Het wijfje en de jongen verdedigen zich tegen vijanden door deze te besproeien met een stinkende vloeistof die zich bevind aan de basis van de staart, dit en doordat ze hun nest niet schoon houden zijn de mensen aan het gezegde gekomen "Vuil Hop" !
Ook hun roep draagt daar aan bij die gaat namelijk van "poep" poep" poep" hoewel het geluid niet luid is is het wel ver hoorbaar.


Poep, poep, poep.Ook al zit er een luchtje aan dit exemplaar het is een genot om deze hoppende vogel vast te kunnen leggen, en vooral als hij tijdens het foerageren er zo in op gaat dat hij je richting in komt.

Kiekis !Heb een foto kunnen maken met een zwevend wormpje tussen zijn open snavel, ze gooien na het dood pikken van de prooitje de lucht in om het dan weer op te vangen en door te slikken en dat in een razend tempo !Even een klein stukje film van de hop om te laten zien hoe bewegelijk hij was.Voor groot beeld druk op You Tube    Zo ik ben weer een droomsoort ervaring rijker, wat een pracht 
vogel ! 

                                              Maarte Vervoort bedankt.Gr Michel

18 opmerkingen:

 1. Dat je genoten hebt, kun je goed zien en lezen! Het is ook een droomvogel. Geweldige platen!
  TOPHIT-HOP!
  groet, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig Michel, die tussen de paardenpoten is erg origineel. De laatste twee zijn toppertjes!
  Vind wel je kleuren erg verzadigd, denk dat ook bij jou door Google de foto's 'automatisch verbeterd' worden, verslechterd dus helaas. Ik zou je beelden even vergelijken met de originele foto's op je pc.
  Het euvel is gelukkig te verhelpen, zie de blog van Joke :
  http://jokescamera.blogspot.nl/2013/09/foto-kwaliteit-in-blogger.html

  Succes en groeten,
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Loes en ik ga even kijken of de verzadiging wat minder kan, altijd fijn om tips te krijgen waar je wat van leert !

   Verwijderen
 3. Geweldig Michel
  ik heb deze vogel nog nooit gezien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Michel ik ben nou echt jaloers op je, maar wat is dit mooi om hem zo te kunnen volgen en dat heb je ook geweldig gedaan.klasse.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gaaf zeg!
  Mooie foto's. Een soort die ik ook maar al te graag wil fotograferen.

  Groet,
  Arné

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh wat gaaf , jij hebt hem, ik ben vandaag in Katwijk 2 uur aan het struinen geweest, met nog een paar fotografen. Geen Hop gezien. Later is ie daar wel weer waargenomen, dus wellicht ga ik morgen nog een keer hop hop hop naar Katwijk.
  Jij hebt een prachtserie met de laatste als mijn favoriet.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hop bij de paardenkop is mooi, maar de laatste twee zijn echt super.
  Geweldig dat Het ED hem ook plaatste. Is ook wel een speciale vogel. Hij zal er nu wel niet meer zitten toch?
  Tot morgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Great serie of this lovely bird! I love #11 but your last picture is breathtaking!!!
  Greetings, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De foto's zijn geweldig.
  Groet van eilandstaete.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoppa, die is binnen! En hoe. Prachtige close-up en de actiefoto met de open snavel met rupsje/wormpje is echt gaaf. Ik ben helemaal wel jaloers ;-).

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die eerste is net een oranje kip! Fantastisch dichtbij op de kiek gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hi Michel, jij hebt hem wel, en ook heel mooi vastgelegd, het opgooien van het wormpje vind ik de mooiste foto, goed getimed, want dat gaat vast heel snel.
  Ik heb de Katwijkse hop begin oktober gemist (of beter gezegd, niet kunnen vinden), bij mij blijft deze mooie vogel nog even op mijn wensenlijstje staan.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtig foto's van de hop, ik heb het geluk gehad de hop in Katwijk kon fotograferen.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De hop is een bijzondere vogel, die ik in Nederland nog nooit gezien heb, maar gelukkig wel in het buitenland. Met kuif levert het een spectaculair beeld op, dat iedere fotograaf graag zal willen vastleggen. Foto's 1, 5, 11, 13 en 14 zijn mijn favorieten.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Michel,

  wat ontzettend gaaf om de vogel te platen!!!!
  Het is een vogel die iedereen natuurlijk wil zien en die kans hebben we nooit. Jij bent dus echt een geluksvogel om e Hop te kunnen zien en... vast te leggen. Ik ben hier best wel een beetje (gezond) jaloers op hoor! Leuk ook die laatste foto met dat voedsel. Topplaat!

  Gr. Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...